Well.. I dun have the kind of allergies where I can't eat seafood or chicken or nuts etc...
BUT.. my kind of allergies are more related with cleanliness maybe..~

Bukanlah nak perasan diri ini 'DIVA' or anything.. but if makan kat luar or anything.. selalu jer saya akan sakit tekak after dine-in dkt sana. That would happened because the water. They might nt filtered the water, hence excessive amt of chlorine.. =( which will then menyebabkan saya sakit tekak.

Another allergies that I have is that saya x boleh makan cuka2 lain selain distilled vinegar.. (saya x ingat brand apa kalau kt m'sia nie..). So kalau makan kt kedai atau rumah orang, saya selalunya akan mengelak utk order nasi ayam terutamanya. Sebab utk buat sos cili nasi ayam kan memerlukan cuka kan.. n most people didn't use this distilled vinegar. Kalau saya makan, saya mmg confirm akan dpt distinguish and kemudian akan sakit tekak yg sgt dahsyatnya.

Another thing would be food, kalau mmg saya makan jer mana2 yg saya suka, for example pasar malam ker hapa ker.. dan kalau kebetulan orang yang buat tue x masak dgn betul + bersih.. saya confirm akan sakit perut. Nie pun bukan nak perasan DIVA.. tp mmg dh macam tue nk buat caner.

Banyak lg sebenarnya yang akan terjadi, if saya silap pilih kedai makan..

And that is why.. kadang2 orang ingat saya nie golongan yg 'high class' pdhal saya biasa2 jer.. I can't simply eat anywhere or wherever I want to. Byk factor kena take into consideration. To be honest, I can't eat at Mamak.. Beside I am not a fan of them either. So.. macam xdela kisah sangat pun~

Semua nie terjadi sebab my mum and dad always use first class ingredients in cooking. And I guess, my mom pun dikurniakan kebolehan memasak yg sangat hebat. She prefer to cook on her own wutever we want to eat rather than beli kat luar. Beside we do have different citarasa than others.. Selalu jer, org recommend tempat tue ckp sangat2 sedap.. tapi bila makan... biasa2 jer. Kalau dulu waktu kecik2.. confirm laju jer saya comment terang-terangan.. " x sedapla bu !!".. *hehehe* sekarang nie behave laa sket~

Sekarang nie.. kalau orang tanya the food yg diorang masak sedap ke x, kalau betul sedap saya akan jawab.. sedap tapi kalau pada saya biasa2 jer.. saya akan berdiam diri and continue makan just for the sake of finishing it and xkn tambah2 dah.. ^_^

Dulu.. ingatkan bila balik kt Malaysia nie senang nak makan halal food.. rupa2nya lagi susah dr kt UK. Yerlaa.. imagine if the owner @ main owner of the shop tue non muslim. Do you really think they would bought the ingredient used from a muslim vendor. I am sorry.. but I doubt that. Even kalau prg kedai Muslim pun.. sure ker cara2 sembelihan ayam or lembu tadi tuhh benar2 mengikut cara2 penyembelihan Islam. Lately nie banyak jer berita, sembelihan tidak dilakukan dengan cara yang sepatutnya. HORROR okay !!! Food tue later on akan jadi darah daging kita tau. Kalau x pasti halal haramnya camner nak makan. Banyaklah lg reason kenapa saya kurang gemar makan kt luar. Pengesahan halal pun boleh jadi issue jugak. Imagine... JAKIM Malaysia pun boleh bg pengesahan halal bukan.. tp kenapa sesetengah kedai went for Halal Asia Pacific for example. Why do they have to go to that extend?? Kenapa nk susah2 dptkan Halal Asia Pacific daripada Halal JAKIM jer??

Kalau nk cerita pasal Halal n Haram nie.. x tahula entry nie akan jadi panjang mana... Infact dh lari tajuk nie..*hikhikhik*. All I can say, buku Halal n Haram yg dikeluarkan oleh persatuan pengguna pulau pinang tuhh mmg sangat banyak info okay~. Bukan food jer yang nk kena jaga.. semua benda kot. And I do mean EVERYTHING..

till then.. daa~


Labels:
0 Responses

Post a Comment

They left me...

Lilypie Angel and Memorial tickers
Lilypie Angel and Memorial tickers